Praktijk Larimar - Roos

In dit artikel zet ik uiteen wat het verschil is tussen diabetes type 1 en 2, vervolgens ga ik wat dieper in op diabetes type 2, waarna ik verschillende tips en adviezen deel en als laatste geef ik aan wat Praktijk Larimar hierin voor u kan betekenen. 

Wat is diabetes type 2 en wat is het verschil met type 1?

Diabetes mellitus is een chronische aandoening die alles te maken heeft met het hormoon insuline en de bloedsuikerspiegel. Diabetes heeft invloed op de stofwisseling, de ‘suiker’ in het bloed kan niet, of minder goed opgenomen worden in de cellen om er daar energie van te maken. Het wordt daarom een stofwisselingsziekte genoemd.

Bij diabetes type 1 ligt de oorzaak in een auto-immuun reactie, waarbij het eigen lichaam de cellen waarin de insuline gemaakt wordt afbreekt (de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier). Deze insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte in het bloed daalt. Het zorgt er namelijk voor dat de glucose vanuit het bloed in de cellen opgenomen kan worden en daar omgezet kan worden in energie.

Deze aandoening komt vaak al op kinderleeftijd aan het licht en de behandeling bestaat uit het toedienen van insuline, leefstijladviezen en voedingsaanpassingen.

Bij diabetes type 2 ligt het anders. Hierbij is er in eerste instantie niks tot weinig mis met de insulineproductie in de alvleesklier, maar zijn de weefsels in het lichaam resistent(ongevoelig) geworden voor insuline. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel die op hun beurt veroorzaakt worden door de huidige voedingsgewoontes en leefstijl. Onze voeding is te rijk aan geraffineerde koolhydraten, suikers en ongezonde vetten. Daarnaast bewegen we te weinig en hebben we voortdurend stress. Ook roken heeft invloed op de gevoeligheid van het lichaam voor insuline.

Wat gebeurt en nu met die overdaad aan suikers die we met de voeding hebben binnen gekregen in de bloedbaan?

De alvleesklier krijgt een seintje dat het veel insuline moet gaan produceren, want er is veel suiker in de bloedbaan. De insuline komt vervolgens in de bloedbaan waardoor de glucose de cel in kan om omgezet te worden in energie(of de glucose wordt opgeslagen als vet, voor later gebruik, een reservevoorraad). (Zie plaatje hieronder)

Praktijk Larimar - Wat doet insuline?

Wanneer het glucosegehalte in het bloed daalt gaat er een seintje naar de hersenen dat de alvleesklier kan stoppen met het produceren van insuline. Alleen hier zit wat vertraging op de lijn. De productie van insuline gaat nog even door terwijl het glucosegehalte al weer op peil is. Gevolg is nu een (te)laag glucosegehalte. Dit resulteert in de welbekende dip, waarin we trek in wat lekkers krijgen. Wanneer hier aan toegegeven wordt(bijv tussendoortjes) volgt er nu dus weer een seintje naar de alvleesklier om insuline aan te maken, en zo ontstaat een vicieuze cirkel(schommelingen). Dit stadium met de constante schommelingen in de bloedsuikerwaardes noemt men het hypoglycemie syndroom, het is een voorstadium diabetes type 2. Klachten die in deze fase op kunnen treden zijn: duizeligheid, hongergevoel vlak na de maaltijd, concentratieverlies, vermoeidheid, transpireren, wazig of dubbel zien, hoofdpijn, stemmingsveranderingen en hartkloppingen.

Als deze leefstijl jaren voortduurt wordt het lichaam ongevoelig voor insuline en gaat de alvleesklier steeds minder insuline produceren, met als gevolg een continu te hoog glucosegehalte in het bloed. Dit stadium wordt diabetes type 2 genoemd.
Het lichaam nu gaat op zoek naar andere manieren om de glucose af te voeren en spreekt hiervoor de nieren aan, veel plassen en grote dorst zijn symptomen die daarbij veel voorkomen. Ook raak je vermoeid, omdat er onvoldoende energie aangemaakt kan worden in de cellen(de suiker blijft immers in de bloedbaan). Daarnaast gaat het lichaam vet en spieren verbranden, om toch voldoende energie te maken, dit  zorgt voor gewichtsverlies. Het verbranden van vet en spieren zorgt ook voor afvalstoffen in het lichaam, zogenaamde ketonen. Het lichaam wil deze afvalstoffen afvoeren en doet dit via de longen, met de adem. De adem ruikt dan naar appeltjes of aceton.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer u van de huisarts te horen hebt gekregen dat u diabetes type 2, of een voorstadium daarvan hebt, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt aanpakken. Met behulp van onderstaande tips kunt u voorkomen dat op den duur een behandeling met medicatie nodig is.

 • Stoppen met roken
 • Meer bewegen
 • Leefstijl aanpassen
 • Stress verminderen
 • Laat u adviseren door een orthomoleculair of natuurgeneeskundig therapeut; een goede bloedglucose regulatie kan ondersteunt worden door verschillende vitamines en mineralen, waaronder zink en B-vitamines. Daarnaast zijn er in de natuur vele planten en kruiden beschikbaar die de bloedwaarden kunnen reguleren. Bijvoorbeeld fenegriekzaad(oertinctuur); wanneer dit dagelijks voor het eten wordt ingenomen geeft dit na een paar weken een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Leefstijl tips

 • Vermijd toegevoegde geraffineerde suikersPraktijk Larimar - Groente
 • Vermijd geraffineerde koolhydraten
 • Zorg voor ruim(!) groente en voldoende fruit
 • Gebruik essentiële vetzuren
 • Vermijd geharde vetten(met uitzondering van kokosolie)
 • Zorg voor voeding met voldoende anti-oxidanten

Praktijk Larimar adviseert u om bovengenoemde tips altijd met uw arts of therapeut te bespreken. Het vervangt nooit de medische behandeling van uw huisarts of specialist. Praktijk Larimar ziet de kracht van de natuurgeneeskunde met name in de samenwerking tussen de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde.

Wat kan Praktijk Larimar voor u betekenen?

Praktijk Larimar biedt u volledige begeleiding om u te helpen het heft weer in eigen hand te nemen op weg naar een goede gezondheid. Dit kan bestaan uit:

 • Inzicht geven in uw ziektebeeld, oorzaak/gevolg en wat u zelf hieraan kunt doen
 • Holistische benadering, al uw klachten en wensen worden doorgesproken
 • Voedingstips, welke producten u wel, en welke u beter niet kunt eten
 • Begeleiding naar een gezondere leefstijl dmv een op maat gemaakt behandelplan
 • Begeleiding bij gewichtsreductie
 • Voorschrijven van supplementen en/of fytotherapeutische middelen ter ondersteuning bij diabetes type 2
 • Maaltijdplan

Na de intake ga ik voor u aan de slag om een behandelplan op maat te maken. Vervolgens komt u nog een aantal maal voor controle om de resultaten door te spreken en eventueel aanpassingen te doen. Dit wordt op uw behoefte afgestemd.

Een afspraak maken kan via de contactpagina.

Diabetes - Praktijk Larimar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *