Natuurgeneeskundig praktijk Larimar - de overgang

Alle vrouwen krijgen er vroeg of laat mee te maken, de overgang. Ik geef in deze blog uitleg over de overgang en hoe Praktijk Larimar je hierbij kan ondersteunen.

De overgang is de natuurlijke fase in het leven van de vrouw voor en na de menopauze waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Gemiddeld ligt de laatste menstruatie(de menopauze) rond het 51e levensjaar, maar alle leeftijden tussen de 40 en de 60 vallen binnen de normaalwaarden. Deze overgangsperiode verloopt voor iedere vrouw anders. De een zal het uitblijven van de menstruatie als een verlossing beschouwen, terwijl een andere vrouw verdriet kan hebben om het einde van haar vruchtbaarheid. Vaak valt de overgangsperiode samen met grote veranderingen in de leefomstandigheden, zoals het uitvliegen van de kinderen, of het weer (meer) gaan werken omdat de kinderen groter zijn. Bij een kwart van de vrouwen geeft de overgang dermate klachten dat het het dagelijks leven verstoort.

Wat gebeurt er in het lichaam?

Het begin van de overgang wordt veroorzaakt door de afname van de voorraad eicellen in de eierstokken, waardoor er minder oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt. Dit zal tot gevolg hebben dat de menstruaties meer onregelmatig komen, en uiteindelijk zullen uitblijven. Deze periode duurt gemiddeld een jaar of 4, maar kan per vrouw verschillen. Overgangsklachten kunnen echter veel langer bestaan, wel 5 tot 10 jaar. Meestal beginnen de klachten 5 jaar voor de laatste menstruatie en duren nog tot 2 à 3 jaar na de laatste menstruatie.

Overgangsklachten worden dus veroorzaakt door schommelingen van de hormonen in de bloedbaan, en ook door het afnemen van de hoeveelheid van deze hormonen. Klachten kunnen zeer divers zijn en per vrouw verschillen. Hieronder staan een aantal veel voorkomende verschijnselen.

  • Onregelmatige menstruatie.
  • Opvliegers. Dit zijn plotselinge warmteaanvallen die samen kunnen gaan met een rood gezicht, een koortsig gevoel en hevig transpireren. Ze worden uitgelokt door stress, alcohol, koffie, thee en gekruid eten. Sommige vrouwen kunnen wel 10 tot 20 keer per dag een opvlieger hebben.
  • Wanneer opvliegers ’s nachts plaatsvinden, kunnen hierdoor slaapproblemen, moeheid en prikkelbaarheid ontstaan.
  • Droge huid en verminderde elasticiteit van de huid, waardoor rimpels kunnen ontstaan.
  • Droge ogen, droge mond.
  • Dunner en droger worden van de bekledende laag van de vagina, dit kan jeuk en een branderig gevoel geven in de schede, aan de schaamlippen, of bij het plassen.
  • Grotere kans op infecties aan schede en blaas.
  • Verminderde behoefte aan seks, veroorzaakt door bovenstaande klachten; de gemeenschap kan pijnlijk zijn.
  • De bekkenbodemspieren kunnen verslappen, waardoor de blaas wat verzakt. De slijmvliezen van de urinewegen worden dunner, waardoor er een grotere kans is op blaasontsteking. Dit samen kan ook tot gevolg hebben dat de urine niet zo lang meer opgehouden kan worden. Of dat er bij niezen/hoesten/springen/sporten urineverlies optreedt.

Natuurgeneeskundig praktijk Larimar - de overgang

Ook op de lange termijn kunnen er klachten optreden, zoals botontkalking. Zodra de overgang begint neemt de hoeveelheid kalk die uit het botweefsel verdwijnt drastisch toe. Dit geeft echter op dat moment nog geen klachten. Het is van groot belang om al vanaf de overgang voldoende te bewegen, belasting van de botten versterkt namelijk het botweefsel. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende kalkopname met de voeding en voldoende zonlicht(eventueel aangevuld met een orthomoleculair supplement). Dit om botontkalking te voorkomen.

Daarnaast neemt het risico op hart- en vaataandoeningen toe door de overgang, dit komt doordat er minder oestrogenen in de bloedbaan komen, welke een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten.

Na de overgang kom je sneller en gemakkelijk aan in gewicht.

Wat kan de natuurgeneeskunde betekenen bij de overgang?

De schommelingen van de hormoonwaardes in het bloed kunnen met fytotherapeutische middelen worden opgevangen. Deze middelen worden fyto-oestrogenen genoemd. Dit zijn stoffen in planten die eenzelfde soort scheikundige vorm hebben als het oestrogeen dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Doordat deze fyto-oestrogenen op dezelfde receptoren binden kunnen ze overgangsklachten die verband houden met oestrogeenschommelingen verminderen. Klachten zoals stemmingswisselingen, nervositeit, hoofdpijn, opvliegers, overdreven transpiratie, vaginale droogte, gebrek aan libido, hartkloppingen, slaapstoornissen, etc kunnen hiermee afnemen of zelfs verdwijnen.

Voorbeelden van fyto-oestrogenen: Rubus idaeus, Salvia officinalis, Trigonella foenum graecum, Linum ussitatissimum. Laat je altijd informeren door een natuurgeneeskundig therapeut wat voor jou een passend middel is.

Natuurgeneeskundig praktijk Larimar - orthomoleculair

Orthomoleculaire supplementen

Om botontkalking tegen te gaan kunnen orthomoleculaire voedingssupplementen voorgeschreven worden. Vitamine D, calcium, magnesium, borium en andere mineralen hebben een belangrijke rol in de botaanmaak. Bifidobacteriën zijn nodig om de fyto-oestrogenen om te zetten in de meest efficiënte vorm. Glucosamine, chondroïtinesulfaten, mangaan en vitamine C zijn belangrijk bij de aanmaak van de extracellulaire matrix van zowel bot- als kraakbeenweefsel.

Ook hierbij geldt, laat je goed informeren door een natuurgeneeskundig therapeut over de juiste behandelmethode die specifiek op jouw behoefte wordt afgestemd.

Een afspraak maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *