Cranberry - praktijk Larimar

Graag deel ik een lekker en gemakkelijk klaar te maken gerecht met je, dat ook nog eens supergezond is. Dit recept is genoeg voor ongeveer 2 personen. Door het gebruik van cranberry’s helpt deze maaltijd bij de preventie van blaasontsteking.

De cranberry

De cranberry of veenbes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze ook op Terschelling, dit komt waarschijnlijk doordat daar een Amerikaans schip dat geladen was met cranberries voor de kust is vergaan rond 1840. De vaten zijn aangespoeld en de plant heeft zich in de duinen gevestigd.

De bes is bij de Indianen al lange tijd bekend om zijn medicinale werking bij urineweginfecties, om vlees te bedekken en te bewaren en om vitaminegebrek tijdens de lange winters op te vangen.

Tegenwoordig is de werking van de veenbes bij blaasontsteking goed onderzocht. Het blijkt dat met name de tannines(looizuur) de E. coli bacterie(de belangrijkste ziekteverwekker van blaasontsteking) belet om zich vast te hechten aan de wand van de blaas. Op deze manier wordt de bacterie gewoon met de urine weggespoeld en veroorzaakt geen ontsteking.

Preventief ter voorkoming van blaasontsteking raad ik je aan 1-2 keer daags 250-500 mg sterk geconcentreerd cranberrysap, ongezoet te nemen. Zie ook mijn pagina over orthomoleculaire voeding(-supplementen).

Daarnaast hebben cranberry’s ook een anti-oxidantwerking, anti-kankerwerking, hebben ze een gunstige invloed op de spijsvertering en geven ze het immuunsysteem een boost. Wil je meer informatie of een uitgebreider advies ter preventie van blaasontsteking, neem dan even contact met me op.20170513_154528

Ingrediënten

  • 150 gr biologische spekreepjes
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gr biologische kipfilet
  • 1 prei
  • 1 pastinaak
  • 100 gr cranberries
  • 1 appel
  • 1 el tijm

Bereidingswijze

Bak de spekjes in een wok- of hapjespan. Voeg de uien en de knoflook toe wanneer de spekjes goed uitgebakken zijn en laat even meebakken. Voeg nu de kip toe. Dan de prei en pastinaak erbij, laat dit 3 tot 5 minuten garen. Voeg als laatste de appel en cranberries toe en garneer met de tijm. Eet smakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *